2G : A două generație de rețele celulare ce utilizeaza  semnal radio in format digital.

2.5G : Varianta îmbunătăţită a reţelelor 2G ce permite transferuri de date la viteze superioare (GPRS).

3G Broadband : Varianta îmbunătăţită a reţelelor 3G ce utilizează protocolul de comunicare HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) pentru a asigura viteze mari de transfer de date - între 1.8 şi 14.4 Mpbs/ secundă.

3G : A treia generaţie de reţele pentru telefonia mobilă ce oferă viteză crescută pentru transferul de date şi permite operatorilor să asigure o mai mare diversitate de servicii (apeluri video, internet mobil etc).

4G : Reprezintă a patra generație de rețele mobile. Momentan, în România permite transferul de date cu viteze de până la 300 Mbps(4G+).

Antenă : Reprezintă dispozitivul fizic folosit pentru trimiterea/receptarea undelor radio.Poate să fie internă sau externă, iar forma ei depinde de tipul de unde radio folosite.

Bandă de frecventa : o parte din spectrul de frecvență, de exemplu banda de 900 Mhz.

CDMA : Reprezintă o tehnologie digitală pentru transmiterea datelor mobile. Se folosește în mare parte în America și Asia, în benzile de frecvență 800 Mhz și 1900 Mhz.

DECT : O tehnologie de comunicaţie fără fir care utilizează unde radio pe distanţe mici. Foarte multe echipamente precum telefoanele mobile sau computerele sunt dotate cu un astfel de port asigurând o metodă sigură şi rapidă de transfer a datelor

Dispaly : Termenul provine din limba engleză și reprezintă ecranul telefoanelor mobile.

Dual-band : Capacitatea unui terminal mobil de a se conecta şi folosi alternativ două benzi de telefonie mobilă (GSM1800, GSM1900).

EDGE : Clasificat ca 2,75 G, este o tehnologie digitală pentru telefoane mobile care permite viteze de transfer de până la 210 - 236 kbp

Frecventa : Frecventa este o mărime ce exprimă numărul de repetiţii ale unui fenomen pe durata unei secunde.Pentru undele electromagnetice cu variaţie sinusoidală sau pentru undele acustice, frecvenţa reprezintă numărul de cicluri identice (perioade de repetiţie) ce au loc pe durata unei secunde. Unitatea de măsură pentru frecventa este hertz-ul. Termenul este folosit si pentru benzile din spectrul de frecventa radio cum ar fi 900Mhz

GPRS : Serviciul de date mobile ce asigură viteze între 56 şi 114 kbit/s.

GSM : Cel mai popular standard de telefonie mobilă ce foloseşte trei frecvenţe de bandă: 900MHz, 1800MHz si 1900MHz.

GSM900 : Reţea care operează în banda 900 MHz.

GSM1800 : Reţea care operează în banda 1800 MHz.

GSM1900 : Reţea care operează în banda 1900 MHz.

Hot Spot : Funcția unui dispozitiv de a deveni router Wi-Fi, creându-se astfel un punct de acces ad-hoc, oferind acces la internet prin tehnologia wireless utilizatorilor din zona de acoperire.

HSDPA : Acronim pentru High-Speed Downlink Packet Access, un protocol de comunicaţie mobilă ce permite reţelelor 3G să ofere viteze de download de 1.8, 3.6, 7.2 sau 14.4 Mbit/secundă.

HSPA+ : Acronim pentru High-Speed Packet Access, un protocol de comunicaţie mobilă ce permite reţelelor 3G să ofere viteze de download de 21.6 Mbit/secundă.

HSUPA : Acronim pentru High-Speed Uplink Packet Access, o îmbunătăţire a reţelei 3G ce permite viteze de upload de până la 5.76 Mbit/secundă.

LTE : Acronimul pentru Long Term Evolution, reprezintă cea mai nouă generație de rețele mobile adică 4G. Momentan, în România permite transferul de date cu viteze de până la 300 Mbps(4G+). 

MHz (Megahertz) : Este unitatea de masura pentru diferite tipuri de frecventa(radio, audio)

MiMo: Tehnologia MIMO (Multiple Input Multiple Output) creşte eficienţa transmisiei prin utilizarea mai multor antene la ambele capete ale conexiunii. Antenele duale MIMO (cu doi conectori) au polarizare verticala si orizontala, amplificand astfel atat semnalul direct transmis de turnul operatorului cat si reflexiile de semnal. Prin multiplicarea castigului antenei se obtin performante superioare ale vitezei de internet

Modem : Dispozitiv conectat la laptop sau desktop cu ajutorul căruia utilizatorii pot accesa internetul.

MSISDN : Număr unic de identificare a unui abonat într-o reţea GSM.

Network capacity : reprezintă cantitatea de trafic(apeluri primite/efectuate,Sms trimise/permite, conexiuni de date) pe care le poate suportă o rețea într-un anumit timp.

Network coverage : reprezintă arealul geografic acoperit de rețeaua unui furnizor de servicii, zonă în care utilizatorii pot să își folosească telefoanele.

Quad-band : Se referă la telefoanele mobile care sunt compatibile cu 4 benzi de frecvență (850/900/1800/1900 MHz).

Roaming : Serviciu disponibil clienţilor de telefonie mobilă ce asigură accesul în alte reţele pe timpul călătoriilor în afara zonei de acoperire a reţelei mamă.

UMTS : Acronim pentru Universal Mobile Telecommunications System, reprezintă a treia generație de rețele mobile care permite o viteză de până la 2 Mbps.

USB: Conector utilizat pentru transmiterea de date între calculator şi alte echipamente (modemuri, telefoane mobile).  

WAP : Acronim pentru Wireless Application Protocol, protocol standard pentru aplicaţiile care utilizează comunicaţia wireless, folosit pentru a oferi acces la internet telefoanelor mobile.

WCDMA : Este o variantă de CDMA, în care semnalul care urmează să fie transmis este „răsfirat” ca frecvență pe o lățime de bandă mai mare. W-CDMA folosește aceeași rețea de bază ca și GSM 2G, rețea răspândită în întreaga lume, permițând o funcționalitate duală, în paralel cu funcționalitatea GSM/EDGE și a altor metode din cadrul UMTS.

Wi-Fi : Termen ce defineşte o populară tehnologie fără fir folosită intens în prezent ce utilizează standardul IEEE 802.11.

Wireless : Orice metodă de comunicaţie care nu utilizează fire.

WLAN : Reţea locală fără fir.


Copyright © 2022-present ELPIS MEDIA SRL